show

28 Mayıs 2013

KÖZLENMİŞ PATLICANLA KARNIYARIK

Yaz mevsimi geldi sayılır.. Artık bolca patlıcanlı domatesli yemekler yapılır.
Karnıyarık, en sevdiğimiz yemeklerden.Ama yapılış itibarıyla kızartma olduğu için,ağır geliyor . Tabii en az yapmaya çalıştığım yemeklerden Dİ..Di diyorum ta ki, közlenmiş patlıcanla karnıyarık yapana kadar.Geçen günlerde görümcem bahsetmişti,artık çok uğraşmadan hele kızartma işlemi olmadan istediğim kadar karnıyarık yapıyorum demişti. Bir deneyeyim dedim, çok beğenedik biz ailece.Artık favori yemeğimiz bizim.
Gelelim tarifine...

  • 1 kilo kemer patlıcan
  • 250 gr orta yağlı kıyma
  • 1 orta boy kurusoğan (yemeklik doğranmış)
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet sivri biber
  • yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • Karabiber,Tuz,pul biber
  • Zeytinyağı
 Öncelikle fırını 250 C ye ayarlayın. Patlıcanları gelişi güzel bıçak ucuyla delin ki,içinde pişsin. Fırın tepsisine patlıcanları yerleştirin. Közlenmeye bırakın. Patlıcanların kabukları buruş buruş oluncaya kadar pişsin.Fazla pişirmenize gerek yok.
Bu arada yeteri kadar zeytinyağını tavaya alın.Yemeklik doğranmış kurusoğanı hafif pembeleşinceye kadar kavurun.Kıymayı da ekleyerek bir süre kavurun. Baharatlarını ekleyip altını kapatın.İnce kıyılmış maydanozları da ekleyin.
Fırından çıkardığınız közlenmiş patlıcanların ortasını bıçakla yarın. Eğer patlıcanlarınız uzunsa ortadan ikiye kesin sonra ortasını açın
Tekrar fırınlayacağınız tepsiye halka halinde doğranmış 2 domatesi döşeyin.Patlıcanları üzerine yerleştirin ve hazırladığınız kavrılmuş kıymayı pay edip içlerini doldurun.En üste ince dilimlenmiş domates ve biberleri de yerleştirin.
(Her karnıyarık üzerine sivri biber ve domates dilimi koyun.)
Kıymayı kavurduğunuz tavaya 1 -2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun. Yemek kaşığı ucuyla domates salçasını da ekledikten sonra hafif kavurun. Üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su,ağız tadınıza göre tuz ve karabiber ekledikten sonra bir taşım kaynatın. Karnıyarıkların üzerine azar azar pay edin.
Fırında 250C pişirin.

NOT: Yemeğin suyuna domates salçası eklemek istemezseniz, 1-2 olgun domatesi rendeleyin. Öyle yağda kavurun. 
             Kıymanın içine küp küp doğranmış domates ve sivribiber de ekleyebilir,iç malzemesini zenginleştirebilirsiniz.

AFİYET OLSUN :)


1 yorum: