show

02 Nisan 2013

PROFESYONEL

27 Mart Dünya Tiyatro Günü ...
 Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

2013 yılı için evrensel bildirgeyi dünyaca ünlü italyan oyun yazarı Dario Fo kaleme aldı. Fo’nun kaleme aldığı Dünya Tiyatrolar Günü Evrensel Bildirgesi’ni 25 farklı ülkeden ve dilden tiyatro sanatına emek vermiş insan kendi dillerinde okuyarak bildirgenin gerçek manada evrensel olmasına katkıda bulundular.Türkiye'de de 27 MART DÜNYA TİYATRO EVRENSEL BİLDİRGESİNİ Ayşe Emel Mesci Seslendirmiş.  (KAyNAK :YEŞİL GAZETE)

Bu sene 51. yılı kutlandı. Dileğim perdelerini hiç kapatmaması.Tüm tiyatro emekçilerinin günün kutluyorum.

İstanbul Devlet Tiyatrosunun, İzmir turne kapsamında olan "Profesyonel" oyununu 27 Mart 2013 de izlemek nasip  oldu. 

Yazar  : Duşan KOVAÇEVİÇ
Yönetmen: Işıl KASAPOĞLU
Çeviren      : Başar Sabuncu-Bilge EMİN
Oyuncular: Bülent Emin YARAR
                   Yetkin DİKİNCİLER
                   Gülen ÇEHRELİ
                    Cenap OĞUZ

 Dünyaca ünlü Sırp yazar Duşan KOVAÇEVİÇ,Yugoslavya'daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal-politik yaşamı,bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, kara-komedi türünde ve ironik bir üsluple anlatıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı,bir sekreter ve bir gizli polisin süprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi....
1 saat 45 dakika oyun süresi .... Tek Perdelik .....
İnanın bir oyunu ilk defa zaman mefumu olmadan tamamen her şeyden soyutlanarak; bazen kahkaha, bazen hüzün, bazen de iç sorgulamalarla ilk defa izliyorum. Oyuncuların performanslarına zaten diyecek yok! Sizi göz temasıyla öylesine oyunun içine çekiyorlar ki, ister istemez katılıyorsunuz.
 Bülent Emin YARAR,ödüllü sanatçılardan (2010 Afife Tiyatro Ödülleri En Başarılı Erkek Oyuncusu).Ve bir çok televizyon dizisinde oynamış.Eski bir dost!
Yetkin DİKİNCİLER , birçok televizyon ve sinema filmlerinden aşina olduğumuz ödüllü bir sanatçı  (2010 8. Tiyatro Ödülleri Yılın Erkek Oyuncu). O da Eski bir dost!
Işıl KASAPOĞLU'nun rejisiyle oyun çok daha etkileyiciydi.  Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda bir dönem William SHAKESPEAR'in birkaç oyununu yönetmişti.Bir Yaz Gecesi Rüyası,On ikinci Gece ilk aklıma gelenler.
Muhteşemdiniz! Emeğinize sağlık!Mutlaka izlenilmesi gereken oyunlar olarak işaretleyin,eğer önümüzdeki sezonda oynarlarsa.


Sizleri yeni oyunlarla yine turneye İzmir'e bekliyoruz.


Mutlulukla kalın...
 "Uçsuz bucaksız uzayın sonsuzluğu içinde narin, minik, mavi bir nokta. Bir yüzü karanlıkta. O karanlığın içinde bir yerlerde ışıklar yanıyor birden. Ve perde."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder