show

13 Şubat 2013

KESTANELİ TAVUK DOLMASI


Çok sık olmazsa da yaparım tavuk dolmasını.Eşim de çocuklarda severler.Arada değişik şekilde yapar şaşırtırım ev halkının.Kestane de bunlardan biri.Kestaneli tavuk dolmasına ne dersiniz dedim.Bir tek eşim tamam dedi, oğlanlar kestaneleri ayıklayarak yediler :) ama olsun.Denemek isterseniz sizde, tarifini yazmaya başlayayım.


MALZEMELER:
  • 1 Bütün Tavuk.
  • 2 Adet Patates (İstenirse )
İç Pilav İçin;
  • 10 tane kadar kestane ( Haşlanacak ve kabukları temizlenecek)
  • Bir kase pirinç
  • Kuş üzümü, Çam fıstığı
  • Yeni bahar, Kara biber,Tuz
  • Sıvı yağ
  • İstenirse küçük doğranmış tavuk ciğeri de eklenebilir. 
  • Yarım demet maydanoz
  • Sıcak su
Sosu için;
  • Kaşığın ucu kadar domates salçası
  • Kaşığın ucu kadar yoğurt
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kişniş
YAPILIŞI:
Önce bütün tavuğu temizce yıkayın.Boyun kısmını iğne iplikle dikin. Tavuğun iç kısmını yeni baharla güzelce baharatlayın.Bir kenarda bekletin.
İç pilavı için; Bir tavaya sıvı yağı koyun, çam fıstığını ekleyip hafif kavurun bu arada  pirinci de yıkayın, ekleyin.Pirinç tane tane oluncaya kadar kavurun.
(İç pilav için 1 kaseye pirince 1,5 kase sıcak su ekliyorum.) Aynı kase ile 1-5 kase sıcak koyup, pilav şekilde pişirin.Bu arada tuzu ve kuş üzümünü de ekleyin.Hafif suyunu çekmeye yakın kestaneleri de koyup kapağını kapatın.Suyu çekince dinlemeye bırakın.
**Tavuk ciğerini koymak isterseniz yağda kavurun.sonra pirinci ekleyip kavurun**
Baharatlarını ekleyip, içine kıyılmış maydonuzu da ekleyip karıştırın.
(Baharatlar için tam ölçü veremiyorum.Benim için yeterli olan size çok gelebilir.İsteğinize bağlı olarak bırakıyorum. )
Bir köşe de dinlenmeye bıraktığımız tavuğu alıp dik tutarak açık bıraktığımız yerden iç pilavı arada kaşık yardımıyla olabildiğince aşağıya ittirerek doldurun. Dikmek için ağız kısmına yeterli yer bırakmakta fayda var.Artık alt kısmından dikip tavuğunuzu düzeltikten sonra üst sosu hazırlayın.Pilavınız artacaktır.Sonra kullanmak üzere bekletin. 
Sos için bütün malzemeleri küçük bir kaseye koyup karıştırın.Tavuğu bu sosla sıvayın.Bu arada fırınınızı 200C ayarlayın.Isınsın.Tavuğu güzelce sıvadıktan sonra fırın poşetine yerleştirin,etrafına iri dilimlenmiş patates koyup ağzını kapatın.Poşetin bir iki yerine bıçakla hava boşlukları açın ( her fırın poşetinde bu uyraı vardır )
Ve fırınlayın.Daha sonra ısı derecesini arttırıp pişirin.Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Servis sırasında kalan pilavı bir servis tabağına alın ve pişen tavuğu ortasına dikkatlice yerleştirin.
Kestaneli tavuk dolması emrinize amade!.
AFİYET OLSUN.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder