show

14 Şubat 2013

KAYISI KAVURMASI

Benim Anne-baba tarafı Malatyalı...Kayısının evdeki bolluğuna alışkınız.Bu tatlıyı annem kış gecelerinde yapardı.O zamanlar çok rağbet etmezdik.Zaman gelince bu tatları hatırlamak, hatırlatmak gerekiyor.Aslı kuru kayısı kabuğuyla  yapılır,hafif ekşi olur.Siz normal kuru kayısıdan da yapabilirsiniz.Ondan da gayet güzel oluyor.Yalnız normal kuru kayısıyla yapacaksanız fazla pişirmenize gerek yok.

MALZEMELER;
  • 1 kase dolusu KURU kayısı kabuğu
  • Yaklaşık 50 gr kadar tereyağı (Margarin kullanmayın!)
  • Bolca İri dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı toz şeker.(bu oranı ağız tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
YAPILIŞI;
Öncelikle kayısıları yıkayın.Karnıyarık tenceresine yıkadığınız kayısıları dizin.Kayısı kabuğu ile yapacaksanız yaklaşık bir su bardağı su ekleyin. Normal kayısı ile yapacaksanız yarım su bardağı su ekleyin.Kayısılar suyunu çekip pişme kıvamına gelince tereyağını ince dilimler halinde üzerine koyun.Hemen arkasından toz şekeri kayısıların üzerine her tarafına gelecek şekilde dökün.kayısıları çok karıştırmadan altını üstüne getirin.Toz şekeri iki seferde de dökebilirsiniz.Ağız tadınıza bırakıyorum tamamen.Tencerenin kapağını kapatın.Şekerinin erimesi için 1-2 dakika bekletin. Kayısıları asla harlı ateşte yapmayın,kısık ateşte yavaş yavaş pişsin.
Servis tabağınıza alın ve bolca ceviz içini üzerine dökün.
İster sıcak sıcak, ister soğuduktan sonra ikram edin.

 AFİYET OLSUN..


2 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Geleneksel tarifleri yaşatmak lazım. Kuru kayısı ile yapabilir miyiz bu tarifi.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Evet.Açıklamam eksik mi olmuş? Tamamen kuru kayısı ile yapılıyor. :))

    YanıtlaSil